Oh là là la cuisinière!

Om een mailadres in Frankrijk te regelen, we moesten immers een Franse provider en ook een Frans telefoonnummer hebben,  gingen we naar Aubusson, een wat grotere plaats waar ze een internet café hebben, we konden dan tevens onze mail checken .  De eigenaar van het internetcafé was een uiterst vriendelijke man die het voor ons ging uitzoeken. Na een paar uur (!) zoeken, was het nog niet gelukt om ons aan te melden, het bleek toen dat we eerst een Franse bankrekening nodig hebben. We beloofden hem om ’s middags terug te komen met ons Franse rekeningnummer, we moesten daarvoor eerst naar een andere plaats(Crocq), Crocq ligt dichter bij ons huis dan Aubusson en is ook de hoofdplaats van ons canton, daar wilden we onze bankrekening openen, want het bankfiliaal in ons dorp is alleen op zaterdagochtend geopend en dan nog met zeer beperkte service.

En terwijl we naar onze auto liepen, zagen we een grote winkel voor elektrische apparaten, dat kwam goed uit, we hadden nog een koelkast nodig, we gebruikten nu nog de koelbox. Dat werd nu al wat penibel want het voorjaar stond voor de deur en het eten van bedorven vlees trok ons niet echt.

In de winkel keken we rond om te zien wat voor koelkasten er stonden en ik was net een deurtje aan het opentrekken, toen Cleem mij aanstootte: “Kijk………wees hij..” en in zijn  ogen lag een verliefde blik terwijl zijn wangen nog roder kleurde dan dat ze hier in Frankrijk al waren geworden. Nieuwsgierig keek ik opzij om te zien naar wie hij wees, terwijl hele senario’s zich ongegeneerd afspeelden in mijn verwarde hoofd……….”daar staat ze”……………en toen zag ik naar wie hij wees…..naar een prachtige cuisinière, zijn droom van een fornuis, la cuisinière waarvan hij alles al wist via internet, zelfs de gebruiksaanwijzing had hij al uitgeprint………………en precies in de kleur die hij wenste, ook dat nog.

Helemaal verkocht was hij toen hij haar in levende lijve zag en het kon natuurlijk niet anders dan dat het fornuis er voor ons stond. Na het fornuis uitgebreid bewonderd te hebben, waarbij het water ons al in de mond liep bij de gedachte alleen al wat we met dit fornuis allemaal zouden kunnen, kon het niet anders dat we behalve een koelkast ook dit fornuis zouden kopen.

Maar ja, met onze Nederlandse pas konden we dit hele bedrag niet betalen, Cleem vroeg hoe hij het over kon maken via internet, maar de jonge man van de toch grote witwaren winkel viel bijna flauw en keek ons afkeurend aan…….Wáár hadden we het over??

Resoluut schudde hij met zijn hoofd: “Geen denken aan” en hij keek ons aan of we gek waren en de boel wilden bedonderen. Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik dat eerste ook een beetje van hem dacht. Gelukkig hielpen in de winkel ook een jonge vrouw en zijn moeder die beiden wat verstandiger overkwamen. Zij merkten dat er een probleem was en vroegen of ze konden helpen.

“Nee dat gaat echt niet, dat systeem kennen we niet “, maar we konden wel een voorschot betalen, dat lukte gelukkig wel met onze pas, hoewel die ook heel wantrouwend bekeken werd( alleen door de man).

Toen die geaccepteerd werd, was alles verder in orde, de man liep naar achter en keek nog even wantrouwend over zijn schouder naar die vage buitenlanders, de dames handelden het vriendelijk en keurig af. We spraken met de dames af dat de apparaten de volgende week geleverd zouden worden en we dan het restant cash zouden voldoen.

Vrolijk verlieten we de winkel; wat een dag: een dezer dagen internet, telefoon, een koelkast en een droom van een fornuis……..we vierden het door iets lekkers te halen bij de bakker; een heerlijk frambozentaartje: waarom kunnen ze dit toch niet zo in Nederland, ligt dat aan de frambozen? Volgens Cleem wel, deze waren meer zongerijpt. En spoedig zouden we onze eigen taartjes kunnen bakken!

frambozentaart

Auteur: blommetjesblog

Sinds 2008 woon en werk ik met veel plezier in de Limousin, op het Franse platteland. Samen met Cleem runnen wij een B&B in ons oude boerderijtje dat op 2 ha grond staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s