Vlierbloesemsiroop recept

De vlieren bloeien weer, wat een heerlijke lucht, je ruikt de zomer. Als ik met een mand vol geoogste bloesem loop, voelt het als een bruidskleed. 🙂

Heb je al eens vlierbloesemsiroop gemaakt? Heel gemakkelijk, gewoon doen dus!!

De siroop is heerlijk voor in (plat) water, bruisend water, op ijs, om ijsjes van te maken, en in witte wijn. Ook erg lekker om vlierbloesemgin of wijn te maken. En je kunt de bloemen ook drogen als thee.

Bovendien zorgt de thee voor een goede bloedcirculatie, verlicht bij slijmvliesontsteking in de longen.  Thee van vlierbloesems, duizendblad en munt helpt tegen de griep, en het leuke is : ze groeien hier allemaal in onze tuin.

Pluk de bloesem als de bloemen er fris uitzien, let op: je moet ze niet wassen! Anders verlies je aroma. Pas op voor luizen, die houden  ook van deze bloemen. Knip de bloemschermen van de dikkere stelen.

Stop de bloemen in een glazen pot, druk de bloemen goed aan en overgiet de bloemen met koud water en stop er gesneden bio citroenen bij met schil. De verhouding: 2 liter water + 2 citroenen. Laat dit op een warme plek 24 uur trekken. Doe dan alles in een doek om het te zeven en knijp het goed uit. Ik haal de citroenen er meestal eerst uit nadat ik ze uitgeknepen heb, dan kan ik de bloesem beter uitknijpen. Neem nu 1 liter van dit vocht op 1/2 kg suiker, je kunt natuurlijk ook met gelei suiker werken, dan kun je een pak nemen waarbij je de helft van de suiker nodig hebt. Breng aan de kook, als het net kookt, van het vuur afnemen en in schone flessen of jampotjes met twist-off deksels doen en direkt sluiten. En dan…smullen!!

 

Vlierbloesemgin

“Lekker, lekker”, zoals een vrijwilligster uit Schotland zei, bij het proeven van deze drank. Ze kwam bij ons omdat ze een echtgenoot zocht…. Nu vind je bij ons veel hazelnoten, maar weinig echtgenoten. Hoewel, zij was 30 lentes jong, en de vrijgezellen hier zijn  gemiddeld 70 + en dat was niet helemaal de bedoeling.

De drank:

25 mooie bloesemschermen

1,5 liter (plat) water

1,5 liter spuitwater

1,5 liter gin

50 gram citroenzuur( apotheek)

1 kg fijne suiker

4 bio citroenen

Verwijder de dikke stelen van de schermen. Laat het platte water en de suiker koken en dan afkoelen.

Snij de ongeschilde citroenen in stukken en stop ze in een grote glazen pot. Voeg de gin, het spuitwater en  het citroenzuur toe. Goed roeren. Het afgekoelde suikerwater en de vlier toevoegen en weer roeren. Deksel erop

72 uur laten staan met gesloten deksel.

Door zeef gieten en daarna filteren door een schone doek. In flessen doen en koud drinken. Gezondheid! A la vôtre! Hik…hik…dat doe je als je vergeet dat het geen limonade is.

IMG_20170531_210440

 

 

Advertenties

Auteur: blommetjesblog

Sinds 2008 woon en werk ik met veel plezier in de Limousin, op het Franse platteland. Samen met Cleem runnen wij een B&B in ons oude boerderijtje dat op 2 ha grond staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s